Auditie tips, acteren voor de camera


Video Transcript

hallo hallo leuk dat jullie weer kijken naar fan deze week een video op veler verzoek namelijk een video met ambitie acteer tips dus ik zeg maar meteen als je geen interesse hebt in acteren kan je beter even kijken naar een van de andere leuke video’s hier op en zo ja hartstikke leuk wat wil ik aan jullie vertellen ik ga het hebben over hoe je actrice bord aantal castingbureau tips hoer editie eruitziet en tot slot geef ik je 10 spel tips die je kunnen helpen om je spel te verbeteren en ik zou zelfs willen dat ik deze tips had gehad toen ik zestien was want to make me allereerst ambitie voor costa ja ja voor een hoofdrol zelfs en ik pakte er eigenlijk helemaal niks van ik heb met mijn ouders zit de oefening aan die konden er ook niks van dus het was eigenlijk gewoon print en je had er nog geen youtube dus ja ik hoop dat als je actrice worden of dat je wel eens een casting doet omdat je gaan doen omdat je het leuk vindt om een keer de commercial te spelen bijvoorbeeld dat deze video dan gaat helpen oké als eerst hoe word je actrice er zijn 4 toneelschool in nederland dat zijn de gesubsidieerde scholen en daarbij geldt een hele strenge selectie dus het is heel erg moeilijk om daar om aangenomen te worden dus daarom zou ik altijd aanraden om eerst een vooropleiding te doen sowieso om ook te leren spelen want eigenlijk wordt er van je verwacht dat je al best wel goed kunt spelen op moment dat je auditie doet op een toneelschool ik heb zelf ook de vooropleiding gedaan de vooropleiding theater in utrecht van de hku en dat is een jaar fulltime superleuk mag je gewoon lekker proberen en op je bek gaan nou dat zou ik zeker aanraden maar er is nu ook een nieuwe voor opleiding in amsterdam en er zitten ook een in de buurt van arnhem dat is een samenwerking met artez dat ze toneelschool daar de vier toneelschool er zitten trouwens in utrecht maastricht amsterdam en arnhem maar er zijn ook heel veel particuliere opleidingen het is best wel moeilijk soms om te bepalen van na welke is goed welke slecht dus ik zou daar over altijd advies vragen of gaan kijken of ja praten met de docenten weergeven daar les en je kan trouwens ook nog een vooropleiding doen van de lote landelijke oriëntatie theaterscholen en dat is dan in het weekend en dat ze leert je ook al om te gaan met audities voor de theaterschool maar het kan natuurlijk ook zijn dat het jou leuk lijkt om eens een keer een commercial te spelen of in kleine rol in een film en je wil niet per se actrice worden en maar je wel bijvoorbeeld theaterervaring dan kan je je ook inschrijven bij een castingbureau want castingbureaus die leveren jouw vooral tv werk op en soms ook theater klussen en dan kan je eigenlijk inschrijven vanaf dat je kind bent dat zijn dan casting slash modellenbureaus dat heb ik toevallig ook gedaan ik heb mijn moeder hem van de ogen van de kop gezeurd en toen mocht ik bij de kids ben ik gaan werken maar over dat inschrijven bij een castingbureau moet ik je wel zeggen uit eigen ervaring ik zou je niet te snel inschrijven want om voorbeeld geven ik was dus al 16 dat ik audities deed voor allerlei series en ik had het toen heel weinig spelervaring dus wat gebeurt er je gaat op auditie en een keer duurt heel goed en want je hebt natuurlijk ja ik had er wel veel gevoel voor en ik had wel eens een lijstje gehad op je op de middelbare school maar je kan het nog niet supergoed en om dan op het einde als je echt je een vakopleiding hebt gedaan om je dan te bewijzen soms is het dan heel moeilijk voor een casting director die jou al die jaren al kent om dan de meest denk hey nu kan ze heel wat anders en ik heb daar best wel hard voor moeten vechten dus als je gaat in schijf bij een castingbureau en je wil echt acteur of actrice worden let er dan op dat je wel echt al wat kan dat ze dat is mijn advies want dat had ik eigenlijk anders willen doen nou er zijn een hele hoop als team broos en heel ook slechte casting broos daarom heb ik onder deze video en lijst gezet met alle castingbureaus die ik goed vind en waar ik voor werk of voor heb gewerkt maar mocht je nog vragen hebben over bepaalde castingbureaus mag je meneer natuurlijk stellen oké en dan de voorbereiding van de casting zorg als eerste natuurlijk dat je goed bent uitgerust want het scheelt gewoon dat je onwijs scherp bent en dat is belangrijk als je gaat spelen qua kleding ik kleed me altijd een beetje naar de rol dus het hangt er van af natuurlijk wat voor rol je speelt maar een casting directors ziet de hele dag verschillende types en je moet al misschien door jouw kleding heen kijken om bijvoorbeeld gevers jij onwijs hip gekleed bent en je speelt een heel timide verlegen meisje dat niks weet van make-up en van kleding dan is het voor een castingdirector alweer moeilijker om doorheen te kijken dus leef je in in de rol ook qua kleding en qua make-up want heel veel meiden vrouwen die doen vaak veel te veel make-up op en het advies wat ik heel vaak van castingdirectors heb gekregen is doe eigenlijk het liefst niks op nou ja daar voel je natuurlijk ook niet helemaal comfortabel bij maar zorg dan dat in die geval heel naturel oogt want grappig genoeg kunnen ze die make-up terwijl wij denken maar ze willen gewoon echt de buren jou zien en qua kleding gelden de regels dat je beter geen streepjes en ruitjes et cetera aankan doen dus geen drukken afleidende patronen doe ook geen zeg maar drukken teksten waar je stel je voor ik heb hier een tekst aan een je ziet maar de helft van die tekst dan gaan mensen proberen te raden wat er op je shirt staat en het is super zonde want ze moeten in jouw gezicht kijken dus hou het rustig in meestal draag ik gewoon een effen shirt blauw want het staat nog goed of hij gewoon lichte dingen hou het rustig en het allerbelangrijkst als je een auditie hebt met tekst we hebben nu natuurlijk ook camera acteren zorg dat je tekst leert zorg dat je tekst super goed leert van binnen van buiten van voor naar achter ook de andere kant zich maar de andere rol want op het moment dat jij straks die ambitie hebt een b al zo zenuwachtig op afgeleid door allerlei andere dingen regisseur gaat jouw vragen om het op een andere manier te spelen en dan wil je absoluut niet hoeven na te denken over wat je tekst is dus zorg dat je echt moet weten wat ik heel vaak doe is dat ik dingen andere dingen gaat doen en dat ik ondertussen die tekst door moet blijven ratelen omdat ik mezelf dan bewust afleidt of in de beweging zodra je gaat heen en weer lopen op gaat rennen dan vergeet je sneller je tekst dus dat is een goede truc ook om het te leren ondertussen hoe ziet een casting gaat meestal zijn er meerdere mensen aanwezig want er is natuurlijk een cameraman en er is een castingdirector maar soms is de regisseur ook aanwezig of een producent of iemand die meer met het project te maken heeft dus verwacht in ieder geval een aantal mensen daar achter een tafel en ja zodra je binnenkomt is dat eigenlijk het allerbelangrijkste moment vooral als er natuurlijk een regisseur bij is want die moet eigenlijk verliefd worden op jou maar een casting de werkt u heeft ook een dikke vinger in de pap dus zorg ervoor dat het moment dat je binnenkomt dat je al meteen er bent en dat je laat zien dus niet dat je nog in je telefoon zitten of je jas half een touwtrekken bent maar zorg dat je echt indruk maakte mensen goed aankijkt geef iedereen in zijn hand oké en dan is het tijd om voor de camera te gaan staan wat je altijd zou moeten doen is even voorstellen en dat is eigenlijk heel simpel hoeft alleen zeggen hoe je heet en hoe je heet hoe oud je bent waar je woont en je leeftijd een spelervaring en hou het beknopt dus toen maar maximaal een half minuten duren en vertel gewoon alleen de titel van een project wat je hebt gedaan en heb je heel veel figuratie ervaring zou ik zeggen bij de professionele castingbureaus laat ons achterwege dat is meer leuk voor jou maar dat heeft niet heel heel veel met spel te maken daarnaast heb ik nog 10 tips voor jou die je kunnen helpen je spel mijn eerste tip is zorg dat die ruimte voor nog voordat je er binnen bent dat het eigenlijk al jouw ruimte is dus heb nagedacht over waar is jouw personage is hij heeft zijn net de vriend en ze net afscheid genomen heeft ze misschien het ruzie gehad of een lach film gekeken maar zorg dat je weet wat de situatie er voor is geweest en waar ik ben het is letterlijk in de ruimte want een scène begin niet als de tekst begin medicijnen die begint al voordat er eigenlijk actie wordt geroepen dus zorg dat je op moment dat de camera aan gaat het jou aan het spelen bent en als jij gewoon en staan bent een moe voelt wachten op een zin van je tegenspeler zorg dan dat je ooit aan doen bent en niet gewoon zo staat te wachten tot die chemische tekst zegt want dat heeft niks met acteren vermaken dus doe iets geef jezelf een handeling met jou met jezelf makkelijk te maken kan zijn dat castingdirectors soms heel ongeïnteresseerd zijn en bijvoorbeeld ik heb wel eens meegemaakt dat ze gewoon de krant staat lezen tijdens mijn ambitie en ja dan ga je natuurlijk denken wat is zien aan het doen dat was dan op een toneelschool maar soms doen ze dat alleen maar om je expres af te leiden gelukkig zijn er mensen niet zo vaak gezogen menor maar het kan dus voorkomen dat ze met hun telefoon aan op je een warm bad nullen het kan dus zijn dat ze zon bent een telefoon bezig zijn of gewoon andere dingen aandoen zijn laat je er niet door afleiden vergeet alles om je heen wees gewoon helemaal je personage en acteren is natuurlijk reageren dus zorg dat jij ook speelt voordat de zijn en begint voordat er actie is geroepen en weet ook goed wat je subtekst is dus datgene wat je voelt en niet alleen maar dat wat je zegt want het gaat niet alleen maar om wat je zegt maar ook juist omdat er gebeurt tussen de zinnen door en ik meteen eigenlijk al bij mijn volgende tip deze ook stil want bijna alle amateurs die maken de fout dat ze heel snel achter elkaar alle zinnen eigenlijk maar eruit gooien en ja in het echte leven gaat er heel vaak gedachten vooraf voordat je iets zegt en dat is natuurlijk ook als je acteert je baby meteen allemaal wat je gaat zeggen dus dan hoef je niet heel erg bedachtzaam te gaan praten maar je mag best pauzes laten vallen weet je al zorgt dat het ritme van een scène van een tekst dat dat afwisselend is een idee de tijd het precies hetzelfde maar soms mag er best wel lange stilte vallen en volgende tip is hou je mimiek zo rustig mogelijk want dat zie je nu waarschijnlijk ook wel de camera laat alles zien dus je ziet elk trekje van een gezicht en dit is een close-up en meestal in audities film is altijd een totaal-shot waarbij jij in de andere acteurs die misschien ook auditie doen te zien zijn maar vaak gaan ze er na al snel over op een close-up en alles wat je te veel doet dat is echt verschrikkelijk om naar te kijken hou het zo rustig mogelijk je hoeft helemaal niet zo veel te doen zolang je maar denkt wat er aan de hand is zolang je maar ja blijft meevoelen in de scène dus dat je niet een verstilde popband maar ja hou het gewoon rustig en volgende tip speel naar voren want als ik zo gaan zitten spelen delen tijd bla bla bla bla bla dan zie je eigenlijk al helemaal niet meer echt wat ik naam voor expressie hebt want zou nu ook kunnen dat ik nu heel anders kijkt dat doe het nu namelijk en ik heb geen idee hoe het eruit ziet symbool 6 onderkinnen maar dat is gewoon zonde want je moet je laten zien dus ook al staat iemand zou meisje probeer zo veel mogelijk naar voren te spelen en niet in de camera te kijken maar naar voren dus je kan ook als als daarmee tegen verder is kan je ook zeggen ja waarom moet je een bouwer de hele tijd zo doen een beetje dan heb ik even een volgen keek en opzij dus dan combineer je die twee maar probeer zoveel mogelijk ook het spelen naar de camera dus wees je ervan bewust als we nu afgedraaid doe iets waardoor je weer te zien met tip 8 stop nooit uit jezelf je stopt pas met acteren als er dat wordt geroepen of dankjewel of iets maar je stopt nooit uit jezelf hier blijft altijd maar door spelen dus altijd de tekst op is en vaak willen regisseurs beetje testen dus dan gaan ze kijken naar wat komt daar weet je gaat er nog iets gebeuren of ben je gewoon een beetje dood aan het gaan soms ontstaan er hele nieuwe scènes vanuit die stilte op het einde dus ja dat kan heel erg mooi zijn nooit stoppen tijd tip nummer 9 het kan zijn dat aan het einde van je screent is dat regisseur of de producenten jouw vraag hoe vond je het gaan en dat jij dan zegt ik vond het niet goed gaat ik zat er niet lekker in doe dat niet waarom zeg ik dit omdat ik zelf de fout heb gemaakt ik had een auditie voor een film een hoofdrol van een film en diabetici dus hartstikke goed maar ik was gewoon kneiter onzeker en die regisseur vroeg aan zijn hoe vond je het gaan en ik zei ja ik weet het niet het ik zat er niet helemaal lekker in en ik loop de deur uit en regis of de castingdirector die kom bij achterna gerend zegt wat zeg je nou dat doe je nou haar was helemaal weg van je maar nu zit ik te twijfelen dus dan heb ik gewoon echt voor mezelf verpest dus bij deze een les voor jullie blijf positief weet je het is altijd goed om een beetje kritiek op jezelf te hebben maar het is wel een screentest dus probeer gewoon heel positief te zijn ja en de laatste tip heb lol ja want door al deze do’s en don’ts van wat je allemaal moet doen en waarom hem denken twee weinig vergeten lol te hebben maar waarom zou je er out omdat je het leuk vindt om te spele dus vergeet dat niet het is heel erg belangrijk dat je dat voor jezelf leuk maakt maar ook dat je het laat zien wat uiteindelijk willen mensen dan gaan ze langer met jou werken en willen ze ook zien of je leuk met om mee te werken nou dit waren mijn acteer tips een beetje een ander soort video dan normaal ik hoop dat jullie hier iets aan hebben gehad heb je nog vragen laat me weten in de comments en nou ja tot over twee weken nog weer een hele fijne kerst alvast toch je moet bewust naar het gevoel dat je de te zoeken en niet rationeel voor afval alles afknellen hij te verrassen

Speak Your Mind

*